Przygotowanie do wizyty

Opisanie dotychczasowej diety

Przed pierwszą wizytą w poradni warto stworzyć tzn. dzienniczek żywieniowy - tzn. listę spożytych produktów, przynajmniej z jednego wybranego dnia (chociaż, dla jeszcze lepszej analizy, zalecamy spisanie dzienniczka z przynajmniej 3 dni).

Przygotowując taką listę, należy zwrócić uwagę na to, by zapisać dokładnie każdy spożyty produkt, uwzględniając także wypite w ciągu dnia płyny (także wodę).

Każdy zapisany posiłek w danym dniu powinien zawierać poniższe informacje:

  • Godzina spożytego posiłku
  • Konkretne produkty
  • Wielkość/ilość
    spożytego produktu

Oto przykład:

  • 12:00 jedna duża gruszka
  • 12:40 kawa z mlekiem 3, 2%, duży kubek
  • 14:00 dwa kotlety mielone, 3 ziemniaki gotowane
  • 16:00 kawa z mlekiem 3,2%, 4 kostki czekolady mlecznej truskawkowej

Im bardziej przyłożysz się do wykonania dzienniczka żywieniowego i im precyzyjniej określisz skład posiłku, tym dokładniej będzie mogła zostać wykonana analiza Twojego dotychczasowego sposobu żywienia.

Bardzo ważne jest, byś podał wielkości spożytych produktów lub ich dokładną masę (liczbę gramów). Każdy posiłek powinien być rozpisany na poszczególne składniki. Zamiast "kanapki z serem" lepiej zapisać "bułka pszenna", "masło, pół łyżeczki", "dwa plasterki sera żółtego" - poniżej znajduje się przykład.

Pamiętaj, aby nie "ulepszać" diety, zapisz wszystko zgodnie z prawdą. Nie chodzi tu o to, by ocenić jak złą miałeś dietę do tej pory, ale by móc wyliczyć, czy Twoja dieta była niedoborowa np. w jakieś witaminy i biorąc to pod uwagę, ułożyć dla Ciebie nowy program żywieniowy, zgodnie z Twoimi potrzebami.

Poniżej przedstawiamy przykładowy zapis diety

Pobudka 7:20
8:00
bułka pszenna, 1 duża
masło, płaska łyżeczka
ser żółty, dwa małe plastry,
dżem porzeczkowy, dwie małe łyżeczki
herbata czarna, 1 kubek
cukier, 2 łyżeczki




8:10
woda, 0,5l
9:00
wafelek Grzesiek
10:30 – 11:30
trening z Chodakowską - skalpel
13:00
banan, 1 średni
5 sztuk orzechów włoskich
14:00
kotlet mielony, dwie sztuki, około 200g
ziemniaki gotowane, 3 średnie sztuki
mizeria - 2 ogórki zielone gruntowe, łyżka śmietany 18%, 1 łyżka koperku
kompot z wiśni, 1 szklanka


18:00
McWrap klasyczny
Coca-Cola zero, średnia
frytki, małe

22:00
woda, 2 szklanki
czekolada mleczna, 6 kostek
Zasnęłam około 23:30

Przygotowanie do pomiaru

Jednym z bardzo istotnych elementów terapii, od którego zaczniemy w gabinecie, jest pomiar masy i składu ciała. W sieci naszych poradni DOBRY DIETETYK℠ pomiar ten dokonywany jest z wykorzystaniem bioimpedancji elektrycznej (BIA). Jest to metoda stosowana do oceny kompozycji organizmu, która polega na pomiarze przepływu prądu w fazie wodnej i tłuszczowej organizmu. Dzięki zastosowaniu metodę BIA możemy kreślić: zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie, ilość beztłuszczowej masy ciała, stopień nawodnienia organizmu oraz jego podstawową przemianę materii. Pomiar składu ciała za pomocą bioelektrycznej impedancji jest metodą całkowicie nieinwazyjna i bezpieczna. Przeciwwskazaniem do wykonania takiego badania jest ciąża oraz rozrusznik serca.

W celu wykonania szybkiego oraz wiarygodnego wyniku badań warto zastosować się do poniższych zaleceń:

  1. W dniu pomiaru lepiej nie zakładać długich rajstop, gdyż pomiar wykonywany jest boso.
  2. Pomiar powinien odbywać się na czczo lub min. 3 godziny po jedzeniu.
  3. Do pomiaru należy przystąpić z pustym pęcherzem. Organizm nie może być ani mocno nawodniony, ani odwodniony.
  4. Pomiar powinien być wykonany min. 3 godziny po wysiłku fizycznym