Żywienie w nowotworach

 

Zadaniem odpowiednio skomponowanego planu żywieniowego jest wspomaganie leczenia, poprawa kondycji organizmu a także obniżenie ryzyka nawrotu choroby.

Dietetyk onkologiczny pomaga dobrać dietę oraz w razie potrzeby wsparcie w postaci suplementacji lub żywności specjalnego przeznaczenia medycznego tak, by poprawić samopoczucie w trakcie leczenia, zmniejszyć ryzyko niedożywienia organizmu i zminimalizować negatywne skutki uboczne terapii. Zdarza się, że wskazane jest łączenie żywienia doustnego z preparatami do żywienia klinicznego. Dieta w onkologii ma zastosowanie już od momentu uzyskania diagnozy, gdy planowane jest leczenie, przez wsparcie żywieniowe w trakcie terapii, jak i po jej zakończeniu.

Grupą, która powinna zwrócić szczególną uwagę na odpowiednią edukację żywieniową i dietoterapię są pacjenci po zabiegach chirurgicznych w obrębie przewodu pokarmowego, tj. resekcja żołądka, zabiegi w obrębie trzustki i wątroby, resekcje jelit, wyłonienie kolostomii/ileostomii, a także po wytworzeniu gastrostomii odżywczych (np. PEG).

 

Zakres pomocy obejmuje:

  • dieta w prewencji nowotworów

  • dieta po rozpoznaniu nowotworu

  • dieta w chemioterapii

  • dieta w radioterapii

  • żywienie po zabiegach chirurgicznych w obrębie przewodu pokarmowego

  • żywienie po resekcji żołądka

  • dieta w kolostomii oraz ileostomii

 

Zapisz się na wizytę

 

 

Dietetyka onkologiczna - cennik

 

W przypadku Pacjentów onkologicznych dietetyk wraz z Pacjentem ustala podczas spotkania optymalną drogę prowadzenia współpracy ze względu na stan zdrowia i możliwość stosowania ustalonego jadłospisu lub zaleceń

 

Pakiet 3 konsultacji onkologicznych wraz z materiałami

450 zł

Cena obejmuje 3 konsultacje wraz z zaleceniami w formie drukowanej lub elektronicznej dostosowanymi do stanu Pacjenta. Czas trwania konsultacji około 50 minut pierwsza oraz 20-30 min kontrolne. Konsultacje kontrolne można odbyć w czasie 3 miesięcy od pierwszej wizyty. W przypadku wizyty wideo obowiązuje przedpłata.

  • ? Pierwsza konsultacja (50 min) oraz 2 kontrolne (20-30 minut) w formie stacjonarnej lub wideo/telefonicznej
  • ? Badanie oraz ocena masy i składu ciała
  • ? Szczegółowy wywiad zdrowotno-żywieniowy
  • ? Omówienie zasad terapii i zaleceń
  • ? Materiały z zaleceniami, zasadami żywienia i przykładowymi posiłkami dostosowane do stanu pacjenta
  • ? Dobór suplementacji
  • ? Ewentualne zlecenie badań laboratoryjnych

Pierwsza konsultacja + Indywidualny program żywieniowy na 21 dni

450 zł

Cena obejmuje pierwszą konsultację oraz przygotowanie jadłospisu okres 3 tygodni. Czas trwania konsultacji około 40-50 minut. Opłata za program żywieniowy pobierana jest przy pierwszej konsultacji. W przypadku wizyty wideo obowiązuje przedpłata za konsultację i program żywieniowy.

  • ? Badanie oraz ocena masy i składu ciała
  • ? Szczegółowy wywiad zdrowotno-żywieniowy
  • ? Ewentualne zlecenie badań laboratoryjnych
  • ? Ustalenie zasad programu żywieniowego
  • ? Indywidualny jadłospis na 21 dni
  • ? Listy zakupów
  • ? Szczegółowa analiza dotychczasowego jadłospisu
  • ? Książeczka zamienników produktów
  • ? Dobór zadań terapeutycznych
  • ? Dobór suplementacji

Pojedyncza konsultacja onkologiczna wraz z materiałami

200 zł

Cena obejmuje konsultację wraz z zaleceniami w formie drukowanej lub elektronicznej dostosowanymi do stanu Pacjenta. Czas trwania konsultacji około 50 minut. W przypadku wizyty wideo obowiązuje przedpłata.

  • ? Konsultacja (50 min) w formie stacjonarnej lub wideo/telefonicznej
  • ? Badanie oraz ocena masy i składu ciała
  • ? Szczegółowy wywiad zdrowotno-żywieniowy
  • ? Omówienie zasad terapii i zaleceń
  • ? Materiały z zaleceniami, zasadami żywienia i przykładowymi posiłkami dostosowane do stanu pacjenta
  • ? Dobór suplementacji

 

Dietetyk w naszym zespole

DIETETYK ONKOLOGICZNY mgr Anna Kołodziejczyk - magister dietetyki (Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu) z blisko 10 letnim doświadczeniem w pracy na oddziałach szpitalnych. Obecnie prowadzi żywieniowo podopiecznych w Dolnośląskim Centrum Onkologii, Pulmonologii i Hematologii we Wrocławiu. Wieloletni wykładowca akademicki przedmiotów kierunkowych dla studentów dietetyki na jednej z wrocławskich uczelni wyższych. Prelegentka szkoleń dla pacjentów onkologicznych i ich rodzin. Prowadzi pacjentów onkologicznych od momentu uzyskania diagnozy, przez wsparcie żywieniowe w trakcie terapii onkologicznej, jak i po jej zakończeniu. Posiada niezbędne umiejętności pozwalające na łączenie żywienia doustnego z preparatami do żywienia klinicznego. W codziennej praktyce prowadzi Podopiecznych wymagających odpowiedniej diety po zabiegach chirurgicznych w obrębie przewodu pokarmowego, tj. resekcja żołądka, zabiegi w obrębie trzustki i wątroby, resekcje jelit, wyłonienie kolostomii/ileostomii, a także po wytworzeniu gastrostomii odżywczych (np. PEG).

 

ZAREJESTRUJ WIZYTĘ

 

 

POKAŻ