Izabela Fiuk
12 Gru

Przepis na rybę po grecku

Ryba po grecku 

Składniki:
✅Filet z dorsza 120 g (sztuka)
✅Liść laurowy 1 g (1 sztuka)
✅Marchew 50 g (1 sztuka)
✅Oliwa z oliwek 10 g (1 łyżka)
✅Pietruszka - korzeń 20 g (pół sztuki)
✅Przecier pomidorowy 7 g (1 łyżeczka)
✅Przyprawa tymianek 1,5 g (pół)
✅Seler korzeniowy 60 g (1 plaster)
✅Sok z cytryny 6 g (1 łyżka)

Sposób przygotowania:
?Rybę umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Doprawić odrobiną soli, pieprzu i tymiankiem.
?Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach.
?Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić warzywa i podsmażyć. Podlać kilkoma łyżkami wody, dodaćliść laurowy i dusić do miękkości około 15 minut.
?Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz. Sos zagotować i zalać nim rybę. Odstawić do ostygnięcia.

Twój komentarz




POKAŻ