Izabela Fiuk
13 Gru

Śledzie pod pierzynką 🐟❄️

Świąteczny przepis na śledzie pod pierzynką 🐟❄️

Składniki:

✔️Burak gotowany 50 g (1 mała sztuka)
✔️Cebula 25 g (pół małej sztuki)
✔️Jajo 50 g (1 sztuka)
✔️Jogurt naturalny 50 g (2 łyżki)
✔️Musztarda 10 g (1 łyżeczka)
✔️Ogórek kiszony 50 g (1 sztuka)
✔️Oliwa z oliwek 5 g (1 łyżeczka)
✔️Ser żółty 15 g (1 plaster)
✔️Sok z cytryny 3 g (1 łyżeczka)
✔️Śledź solony 120 g (1 sztuka)
✔️Ziemniaki 50 g 1 (mała sztuka)

Sposób przygotowania👇

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Jajo ugotować.na twardo. Śledzie wypłukać i pokroić na kawałki, następnie skropić sokiem z cytryny, wymieszać z drobno posiekaną cebulą, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i wyłożyć na dno salaterki.

Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę, wyłożyć na śledzie. Następnie dodać pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone, a na końcu starte buraki. Całość posmarować sosem jogurtowym z jogurtu, musztardy, soli i pieprzu. Wierzch posypać drobno posiekanym jajkiem oraz startym lub drobniutko posiekanym serem żółtym😁😋💙

Twój komentarz




POKAŻ