SKŁADNIKI:
- Czosnek - 1 ząbek (4 g) 5 kcal
- Drożdże - 0.2 g
- Mąka żytnia - 6 łyżek (72 g) 223 kcal
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 g) 88 kcal
- Oliwki w puszce - 5 sztuk (15 g) 17 kcal
- Przecier pomidorowy - 3 łyżeczki (21 g) 19 kcal
- Przyprawa bazylia - 1 g (1 g) 2 kcal
- Przyprawa kurkuma - 1 g (1 g) 3 kcal
- Rukola 1 garść - (20 g) 3 kcal
- Ser mozzarella półtłusty 20 g (20 g) 50 kcal
- Sól 1 szczypta (0,25 g) -
- Szynka z indyka 2 plastry - (20 g) 27 kcal
- Woda pół szklanki (110 g)
Przepis:
Mąkę, drożdże, szczyptę soli, wodę oraz 1/2 oleju dodać do miski i wyrobić ciasto. Następnie, ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem patelnię i trzymać na średnim ogniu około 10-15 minut. Przecier pomidorowy wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ciasto przewrócić na drugą stronę i posmarować przecierem pomidorowym. Ułożyć na nim pokrojoną szynkę, oliwki, posypać serem i przyprawami. Przykryć patelnię i trzymać do momentu, aż ser się roztopi. Całość posypać rukolą
Możesz oczywiście użyć innych, ulubionych dodatków do pizzy! Smacznego
Twój komentarz