Brokułowe klopsiki z soczewicy
Składniki na klopsoki
Brokuły - 3 małe różyczki (60 g)
Cząber mielony - 1 szczypta (0,2 g)
Kolendra mielona - 1 szczypta (0,2 g)
Olej rzepakowy - 1 łyżeczka (5 g)
Pieprz czarny mielony 1 szczypta (0,2 g)
Płatki owsiane 4 łyżki (40 g)
Soczewica czerwona nasiona - 1/4 szklanki (45 g)
Sól - 1 szczypta (0,2 g)
Sos pomidorowy
Cebula - 0.5 małej sztuki (25 g)
Czosnek - 1 ząbek (5 g)
Olej rzepakowy - 1 łyżeczka (5 g)
Przecier pomidorowy - (passata) 0.5 szklanki (120 g)
Przyprawa oregano - 1 szczypta (0,2 g)
Piekarnik włączyć i ustawić 200stopniBrokuły ugotować w wodzie lub na parze. Soczewicę ugotować na sypko (do gotującej się wody wsypać soczewicę i gotować na małym ogniu około 10 minut). Ugotowane brokuły, soczewicę, olej oraz przyprawy wrzucić do jednej miski i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać płatki owsiane i odstawić na 15-20 minut aby wchłonęły nadmiar wody. Zwilżonymi dłońmi formować z masy kulki i układać na blasze. Klopsiki piec aż się zarumienią (15-20 minut).
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy oraz oregano. Całość podgrzewać przez około 5 minut, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Gotowe klopsiki polać przygotowanym sosem pomidorowym.
Smacznego!
Twój komentarz