Czy wiesz jakie są korzyści ze spożywanie warzyw strączkowych oraz dlaczego warto wprowadzać je do diety?
stosunkowo wysoka zawartość białka, dzięki czemu w dobrze zbilansowanej diecie może zastąpić produkty mięsne
wysoka zawartość witamin z grupy B
wysoka zawartość błonnika pokarmowego
niski indeks glikemiczny
Poniżej proponuję wegetariański przepis z wykorzystaniem warzyw strączkowych - papryki faszerowane nadzieniem z ciecierzycą
Składniki:
1 łyżka oliwy z oliwek
3-4 papryki kolorowe
200 g ciecierzycy z puszki lub słoika
1 duża cebula
4 duże pieczarki
200 g passaty pomidorowej
suszone pomidory kilka sztuk
ulubione przyprawy
20g tartego sera żółtego
Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebukę oraz pieczarki i podsmażyć do zarumienienia. Dodać ciecierzyce, suszone pomidory, pssatę pomidorową, przyprawy i poddusić. Papryki umyć przekroić na pół, wydrążyć środek, a następnie faszerować ciecierzycą z dodatkami. Całość posypać startym serem. Piec około 45 minut w 180 stopniach, do momentu aż papryki będą miękkie ( na ostatnie 5 minut włączyć termoobieg).
Smacznego!
Twój komentarz