Izabela Fiuk
25 Marz

Papryki faszerowane nadzieniem z ciecierzycą

Wypróbuj przepis na faszerowaną paprykę! I dodatkowo, kilka słów na temat warzyw strączkowych? Zainteresowany? 

Czy wiesz jakie są korzyści ze spożywanie warzyw strączkowych oraz dlaczego warto wprowadzać je do diety???‍♀️

?stosunkowo wysoka zawartość białka, dzięki czemu w dobrze zbilansowanej diecie może zastąpić produkty mięsne
?wysoka zawartość witamin z grupy B
?wysoka zawartość błonnika pokarmowego
?niski indeks glikemiczny

Poniżej proponuję wegetariański przepis z wykorzystaniem warzyw strączkowych - papryki faszerowane nadzieniem z ciecierzycą?

Składniki:

?1 łyżka oliwy z oliwek
?3-4 papryki kolorowe
?200 g ciecierzycy z puszki lub słoika
?1 duża cebula
?4 duże pieczarki
?200 g passaty pomidorowej
?suszone pomidory kilka sztuk
?‍♀️ulubione przyprawy
?20g tartego sera żółtego

Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebukę oraz pieczarki i podsmażyć do zarumienienia. Dodać ciecierzyce, suszone pomidory, pssatę pomidorową, przyprawy i poddusić. Papryki umyć przekroić na pół, wydrążyć środek, a następnie faszerować ciecierzycą z dodatkami. Całość posypać startym serem. Piec około 45 minut w 180 stopniach, do momentu aż papryki będą miękkie ( na ostatnie 5 minut włączyć termoobieg).

Smacznego!??

Twój komentarz




POKAŻ