Izabela Fiuk
31 Marz

Przepis na roladę szpinakową

Idealne na Wielkanocny stół i nie tylko! 

Składniki?

?Szpinak mrożony – 350g
?Oliwa z oliwek – 10g
?Jaja – 3 duże sztuki
?Gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki
?Sól – szczypta
?Pieprz – szczypta
?Sok z cytryny – 1 łyżeczka
?Czosnek – 2 ząbki
?Łosoś wędzony – 2 opakowania
?Kremowy serek chrzanowy – 1 opakowanie
?Koper – 2łyżki

?Czosnek podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek na patelni, dodać szpinak i dusić do momentu, aż woda całkiem odparuje. Odstawić do wystygnięcia. Żółtka roztrzepać z przyprawami, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dołożyć chłodny, odparowany szpinak. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą szpinakową.
?Ciasto szpinakowe przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blaszka w kształcie prostokąta o bokach 30 x 40 cm). Piec w temp. 160 stopni C przez ok. 20 min.
?Szpinakowy biszkopt wyjąć z pieca i wystudzić. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Następnie posmarować go równomiernie serkiem. Na wierzchu posypać koperek i ułożyć plastry łososia. Zwinąć ciasno i wstawić do lodówki na ok 2h. Po wyjęciu z lodówki kroić w ok 1,5cm plastry.

Co sąszisz o takim przepisie? Myślisz, że te roladki byłyby dobrym uzupełnieniem Wielkanocnego menu????

A może szukasz jeszcze innych inspiracji?

Zachęcam Cię do pobrania eBooka z mojej strony internetowej, gdzie znajdziesz dużo ciekawych przepisów?

Twój komentarz




POKAŻ