Składniki
Szpinak mrożony – 350g
Oliwa z oliwek – 10g
Jaja – 3 duże sztuki
Gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki
Sól – szczypta
Pieprz – szczypta
Sok z cytryny – 1 łyżeczka
Czosnek – 2 ząbki
Łosoś wędzony – 2 opakowania
Kremowy serek chrzanowy – 1 opakowanie
Koper – 2łyżki
Czosnek podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek na patelni, dodać szpinak i dusić do momentu, aż woda całkiem odparuje. Odstawić do wystygnięcia. Żółtka roztrzepać z przyprawami, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dołożyć chłodny, odparowany szpinak. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą szpinakową.
Ciasto szpinakowe przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blaszka w kształcie prostokąta o bokach 30 x 40 cm). Piec w temp. 160 stopni C przez ok. 20 min.
Szpinakowy biszkopt wyjąć z pieca i wystudzić. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Następnie posmarować go równomiernie serkiem. Na wierzchu posypać koperek i ułożyć plastry łososia. Zwinąć ciasno i wstawić do lodówki na ok 2h. Po wyjęciu z lodówki kroić w ok 1,5cm plastry.
Co sąszisz o takim przepisie? Myślisz, że te roladki byłyby dobrym uzupełnieniem Wielkanocnego menu?
A może szukasz jeszcze innych inspiracji?
Zachęcam Cię do pobrania eBooka z mojej strony internetowej, gdzie znajdziesz dużo ciekawych przepisów
Twój komentarz