Izabela Fiuk
10 Lip

Brzoskwiniowy sernik na zimno na spodzie brownie

Przepis na pyszny brzoskwiniowy sernik na zimno

Składniki:

?Spód
✅2 jajka
✅50g mąki np. orkiszowej
✅1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
✅50g erytrolu
✅50g masła
✅50g gorzkiej czekolady

?Masa serowa
☑2 opakowania (2 x 200g) serków Kvarg o smaku brzoskwiniowym
☑1 opakowanie (150g) jourtu Skyr naturalnego
☑2 opakowania (2 x 70g) galaretki brzoskwiniowej
☑owoce: 4 brzoskwinie/nektarynki

❤Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki, powinny być w temp. pokojowej
?Masło zmiksować z erytrolem.
?Czekoladę rozpuścić w garnuszku i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać do masy maślanej i zmiksować na pulchny krem. Miksując dodawać żółtka.
?Następnie połączyć szpatułką z przesianą przez sitko mąką i proszkiem do pieczenia.
?Dodać ubite na sztywno białka i wymieszać. Piec około 13-14 minut w temp. 180 stopni.


?Owoce obrać ze skórek i pozbawić pestek. Zblendować na mus. Podgrzać mus w garnuszku do zagotowania, zdjąć z ognia i wymieszać w nim 2 galaretki aż do rozpuszczenia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia pilnując, by masa nie stężała.
❤Ostudzony mus wymieszać z serkami i jogurtem dodając stopniowo, po 1 łyżce sera i jogurtu do musu. Wymieszać, najlepiej trzepaczką na gładką masę.
?Przelać na wystudzony spód i odstawić do lodówki do stężenia na około 4-5h.
?Opcjonalnie udekorować wierzch kawałkami owoców.

Twój komentarz




POKAŻ