Składniki na 8-10 kotletów 👇
✅️ 2,5 szklanki startego kalafiora / 1/2 kalafiora
✅️ 1 duża cebula
✅️ 1 ząbek czosnku
✅️ 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
✅️ 1/2 szklanki ziaren słonecznika , podprażonych na suchej patelni i osiekanych
✅️ 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
✅️ 1/4 szklanki oleju
✅️ 2 łyżki sosu sojowego
✅️ 1/2 łyżeczki syropu z agawy
✅️ 1 1/2 - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
✅️ czarny pieprz
👉Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
👉Kalafiora wraz z łodyga zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a czosnek na małych oczkach.
👉Wszystko przełożyć do bardzo dużej miski.
👉Do startych warzyw dodać pozostałe składniki i wszystko przy pomocy rąk porządnie zagnieść w zwarta masę, w razie potrzeby dolać łyżkę oleju. Na koniec doprawić do smaku.
👉Dłońmi formować równe, zwarte kotlety
👉Gotowe układać na blasze i piec przez 20 - 25 minut na złoty kolor, następnie obrócić i piec przez kolejne 5 minut.
Porady 🧏♀️
Kasza jaglana do kotletów powinna być lekko rozgotowana, wtedy łatwo się zlepią 😇
Twój komentarz