Izabela Fiuk
07 Czerw

Szparagi z jajkiem w koszulce i komosą ryżową 💚

Sezon szparagowy trwa w najlepsze, także łapcie kolejny przepis do wypróbowania 🤩😁💚

Składniki:

💚garść (350g) szparagów
💚5 łyżek (50g) komosy ryżowej
💚1 jajo (50g)
💚1 łyżeczka (10g) nasion dyni)
💚sól

Sposób przygotowania👩‍🍳

✅️Komosę zalać zimną wodą w proporcji 2:1 (2x więcej wody niż nasion) i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut. Pozostawić pod przykryciem na ok. 20 minut.

✅️Do wysokiego garnka wlać 2 litry wody, dodać szczyptę soli. Gdy woda zacznie wrzeć, energicznie wymieszać łyżką aby powstał wir. Dodać jajko i gotować 2-3 minuty. Jajko wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym.

✅️Szparagi obrać odrywając zdrewniałe końcówki, wstawić pionowo do wysokiego garnka, zalać wodą by główki wystawały nad jej powierzchnię. Dodać łyżeczkę soli, gotować około 3-4 minuty.

Całe danie posypać pestkami dyni.

Smacznego!😁🤤🤤

Twój komentarz




POKAŻ