✅️ Rozpoczniemy sobie dzisiaj nową serię pt. 🤜Obalamy mity dietetyczne💥, a na rozruch proponuję pierwsze zagadnienie, które porusza wielu moich Pacjentów w gabinecie i w poradni:
Oliwa z oliwek nie nadaje się do smażenia
...otóż, jest to MIT ❗️
🌿 Wbrew obiegowej opinii, na oliwie z oliwek możemy smażyć 🍳 ponieważ wykazuje ona wysoką ⬆️ stabilność oksydacyjną podczas procesu smażenia
🌿 Za stabilność podczas smażenia odpowiadają - wysoka zawartość przeciwutleniaczy oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych 👌
🌿 Wysoką odporność oliwy na działanie wysokiej temperatury smażenia potwierdzają wyniki badań naukowych 😄📊
🌿 Trzeba jednak zaznaczyć, że smażenie nie należy do najzdrowszych sposobów obróbki kulinarnej potraw, dlatego warto częściej wybierać gotowanie🥘gotowanie na parze, duszenie bez obsmażania, czy pieczenie 🙌
#oliwazoliwek #naczymsmażyć #dosmażenia #czynaoliwiemożnasmażyć
Twój komentarz